Uthyrningar, Filadelfia, Dagen och familjebråk

Den 17 augusti skrev @carlhenric aka Carl-Henric Jaktlund från tidningen Dagen följande på Twitter:

Skriver artiklar som kommer bli ombloggade i morgon.

Med stor nyfikenhet väntade jag på morgondagen och förstår till sist att det är bl.a. den här artikeln som Carl-Henric syftade på: http://bit.ly/nxLh0m

Mycket riktigt blir det stor uppståndelse men själv kände jag tvärtom. Varför är det här så intressant för så många? Det är ju nästan helt ointressant… Det finns självklart många aspekter av det hela och jag ska lyfta fram några av dem:

 1. Allting som har med Filadelfiakyrkan i Stockholm och Niklas Piensoho är intressant.
 2. Rädslan för det ockulta.

1. Angående den första punkten så tänker jag att nyheten inte alls hade haft samma nyhetsvärde om det hade rört ett missionshus ute på vischan. Visst Filadelfia Stockholm är väl fortfarande Sveriges största frikyrkoförsamling så det är klart att proportionerna har betydelse men frågan är hur mycket? Som pricken över i:et kommenteras artikeln på bloggen Aletheia: http://aletheia.se/2011/08/18/har-pastor-jansson-tagit-over-filadelfia/ (som för övrigt förtjänar en känga för att inte ha egna trackbacklänkar när de själva är ruggigt bra på att blogga på andras inlägg och artiklar, skärpning! Det är fult att blogga om andra och inte ge andra möjligheten att blogga tillbaka… som visade sig vara väldigt bra på att samla in pingbacks och trackbacks! Föredömligt helt enkelt!). Aletheia skriver följande:

Niklas Piensohos insider på tidningen Dagen (Jaktlund) gör ett krampaktigt försök att försvara Fillans ledning genom att påvisa att Pingstvänner till skillnad från andra samfund inte ser på kyrkolokalen som helig i sig.

Ärligt talat, Carl-Henric är inte Niklas insider på Dagen. Visst kan jag förstå att man vill se det så, det är ju faktiskt Carl-Henric som skriver majoriteten av Dagens artiklar om Filadelfia och Niklas plus att Niklas skrev förordet till Carl-Henrics första bok MEN Carl-Henric skriver bra, sakligt och objektivt vilket gör anklagelserna lösa. Om jag personligen skulle peka ut någon som Niklas ”insider” på Dagen skulle det snarare vara Daniel Grahn. Med insider menar jag då en journalist som gärna skriver om Filadelfia och selektivt väljer att skriva positiva saker och inte negativa. En händelse som fick mig att notera detta var i våras när det i samma tidning skrevs om Filadelfias förändringsarbete på två ställen. Carl-Henric i en saklig artikel där han läst två böcker i ämnet varav den ena var den som Niklas Piensoho skrivit tillsammans med en konsult. Denna artikel var saklig och lyfte fram både positiva sidor men väckte också en del frågor. I samma tidning skrev Daniel Grahn (i och för sig i en ledare) om samma bok och lyfte fram tankarna som spännande, nytänkande och inovativa. Jag har själv bläddrat i boken (OBS jag har alltså INTE läst hela boken!) men känner till en hel del av tankarna som finns där. Spontant reagerade jag på ett ställe i boken där konsulten frågade Niklas vad som skilde Filadelfia från andra kyrkor, utifrån ett rent marknadsmässigt konkurrensperspektiv . Jag har svårt att se andra kyrkor som konkurrenter! Vi har ju alla samma uppdrag och utgör olika delar av samma kropp. Detta hade jag gärna läst mer om i Dagen… Detta blev dock ett sidospår och nu tillbaka till min tes:

Många i Filadelfia ser Dagen som sin tidning och många kristna i Sverige ser Filadelfiakyrkan som en symbol för pingströrelsen i Sverige (så som det var på Lewi Pethrus tid). Så ser som tur är inte Nilkas Piensoho och ledningen i Filadelfiakyrkan på sig själva längre. De ser sig som en kyrka i mängden med samma problem som de flesta andra kyrkor i Sverige. Jag tror dock att det tyvärr i vissa fall kan vara lättare för en församlingsmedlem i Filadelfia att skicka en insändare till Dagen eller tipsa om något som händer än att komma i kontakt med församlingsledningen… Men förhoppningsvis har jag fel. Något som däremot vore intressant att läsa om om man nu är intresserad av ”skvaller” vore en artikel om hur ledarskapsstrukturerna förändrats i Filadelfia de senaste 10 åren.

2. Jag antar att man helt enkelt är rädd för det som är främmande, ockult och som potentiellt skulle kunna få negativa konsekvenser för, i det här fallet, Filadelfiakyrkan. Dock tror jag tyvärr inte att det är av omtanke för församlingen Filadelfia utan snarare för att man själv är rädd att om ockulta saker släpps in i Filadelfia så släpps det också in i hela den svenska pingst/frikyrkorörelsen.

Nej hörni, självklart ska man inte släppa in ockulta saker i Guds församling men som Jesus sa:

Det är inte det som kommer in i munnen som gör människan oren. Men det som går ut ur munnen, det gör människan oren.

Det är bara en byggnad, och om nu Filadelfia gör något som ni inte tycker är bra. Ring dem, maila dem, sök upp dem! Oavsett om du är med i församlingen eller bor i Skåne men ta inte vägen genom Dagen snälla ni! Låt dem istället fortsätta göra sitt jobb och slippa skriva om den här typen av, ärligt talat, riktigt ointressanta saker.

 • http://twitter.com/aletheia_se Daniel Forslund

  Man (både C-H och Niklas) menar att byggnaden i sig inte är helig. Visst är det så i teori. Men på samma sätt som min lägenhet i Västerås i sig inte är helig så släpper jag inte in vem som helst i mitt hem. Ej heller spelar jag vilken musik som helst eller tittar på vilka filmer som helst. Sedan kan man ponera över om onda andar KAN ”ockupera” byggnader men det är en helt annan diskussion.

  • http://www.nambumedia.se/marcusblogg Marcus Johansson

   Ja det har du rätt i MEN inte heller Carl-Henric eller Niklas skulle ju heller tillåta vad som helst… Artikeln handlade ju om att man ställde in en inbokad uthyrning på grund av innehållet i konserten…

 • http://twitter.com/aletheia_se Daniel Forslund

  I min egen twitter-diskussion med Jaktlun menar han att frågan är mycket svår vem man ska hyra ut till och drar det hela ett steg längre. Personligen håller ja inte med. D.v.s. han (Niklas) kan nog sticka in huvudet i vilken av söndagsskoleklasserna som helst för 7-12 åringar och få några bra tips…. Vi ställer lite högre krav på en pingstkyrka än en missionskyrka eller SvK som traditionellt varit ganska flummiga om man får vara lite elak. /D

  • http://www.nambumedia.se/marcusblogg Marcus Johansson

   Hej Daniel,
   om jag förstår dig rätt så har du diskuterat med @carlhenric på Twitter huruvida Niklas Piensoho är lämplig att leda en svensk pingstkyrka (enligt dina defintioner). Valde du att ta det samtalet med Jaktlund eftersom han är Piensohos insider på Dagen eller av annan anledning? Och varför kommer du med personangrepp på Niklas samt SMK och SvK i din kommentar här på mitt blogginlägg som inte alls berör varken det ena eller andra?
   Ärligt talat förstår jag inte vad din kommentar har med någonting av det jag skrev att göra?
   Hoppas vi alla kan få växa i tro på Jesus och kärlek till varandra!
   Vänliga hälsningar
   Marcus

   • http://twitter.com/aletheia_se Daniel Forslund

    Att Niklas inte skulle vara lämplig att leda en svensk pingstkyrka kan jag inte minnas att jag hävdat. Däremot tror jag hans bakgrund spelar in i agerandet. Vet inte vad du har för bakgrund men olika samfund och rörelser har olika ”regelverk” eller värdegrund. Detta måste jag kunna påpeka utan att du blir upprörd. Att växa i tro på Jesus och kärlek kan vi göra samtidigt som vi granskar det som sker inom kristenheten Marcus.

    mvh
    D

    • http://www.nambumedia.se/marcusblogg Marcus Johansson

     Hej igen Daniel,
     Angående det du skriver om olika samfund och rörelsers regelverk så finns det ju ett samfund där man envist alltid hävdat och fortsätter göra det att man inte har några gemensamma regelverk, stadgar, doktriner etc. Visst har man väl någon form av värdegrund men inom Pingst är det inte alltid så enkelt. För att ta något mer konkret och ”enklare” fråga så hävdar många att en Pingstkyrka aldrig kan tillåta barndöpta som medlemmar, likväl finns det flera Pingstkyrkor som gör detta. Hur går det ihop?

     Jag drog slutsatsen om lämpligheten på grund av att du sa att ni krävde mer av en pingstkyrka än av t.ex. SMK eller SvK samtidigt som du skrev: ”D.v.s. han (Niklas) kan nog sticka in huvudet i vilken av söndagsskoleklasserna som helst för 7-12 åringar och få några bra tips…. ”.
     Detta citat läser jag ironiskt och nedlåtande och kan inte tolka det på annat sätt än att du tycker Niklas inte tar sin uppgift tillräckligt seriöst.
     Jag blir alltid ledsen när jag ser/hör kristna människor skriva så om andra kristna och är övertygad om att det inte är att granska varandra och det som sker på ett sådant sätt att vi växer i kärlek till varandra och tro på Jesus.

     Därav min förhoppning.
     Frid och kärlek

  • http://www.dagen.se/blogg/jaktlund Carl-Henric Jaktlund

   Jag var rätt tydlig, påpekade det flera gånger, i den diskussionen att jag spetsade till det för att utmana dig och din självklarhet i frågan. Synd att det inte verkar ha nått fram. Min poäng var och är denna: Mycket enklare fråga i teorin än i praktiken. Det finns de svarta och vita fallen i detta, och så finns det de grå.

   • http://twitter.com/aletheia_se Daniel Forslund

    Hur lätt eller svårt besluten är kan mycket väl vara kopplade till grundvärderingar kring kyrkorummet + pastorns bakgrund. Jag tror exempelvis inte Södermalmskyrkan eller Livets Ord skulle ha samma dilemma över vem som lämpar sig som hyresgäst. Det finns säkert svåra fall, men så komplicerat som ni gjorde detta till får och kan det inte vara.

    mvh
    D

    • http://www.dagen.se/blogg/jaktlund Carl-Henric Jaktlund

     Andra församlingar har ju i princip ingen uthyrning alls, då är det förstås inget problem. Hyr man däremot ut så ställs man förr eller senare inför svåra fall där principer möter människor och där det måste tolkas. Det är totalt givet i min värld att det är så. Det svåra är ju inte att sätta upp principer och gränser, såsom du har gjort. Alla har ju såna. Det komplicerade är ju när de ska tillämpas på enskilda situationer. Där ligger utmaningen som du slipper.

 • Pingback: Homepage